MIGRAČNÉ INFORMAČNÉ CENTRUM IOM

Bezplatné poradenstvo a služby pre cudzincov

1. mája 2018 nadobúda účinnosť novela zákona o pobyte cudzincov, ktorá prináša niekoľko významných zmien týkajúcich sa podmienok na podávanie žiadostí o niektoré typy pobytov.

Od 1. mája 2018 môže osobne podať žiadosť o udelenie pobytu na príslušnom oddelení cudzineckej polície iba cudzinec:

  • ktorý sa zdržiava na území Slovenska:

           -  na základe platného povolenia na pobyt,

           - na základe udeleného národného víza,

           - udeleného tolerovaného pobytu (okrem cudzinca, ktorému bol udelený tolerovaný pobyt na základe medzinárodných záväzkov SR) ,

           - na základe schengenského víza udeleného iným členským štátom na základe dohody o zastúpení pri udeľovaní schengenských víz medzi Slovenskou republikou a iným členským štátom – LEN V PRÍPADE ŽIADOSTI O UDELENIE TRVALÉHO POBYTU NA 5 ROKOV,

  • u ktorého sa vízum nevyžaduje,
  • ak ide o držiteľa osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí,
  • ak cudzinec podáva žiadosť o trvalý pobyt na neobmedzený čas,
  • ak cudzinec podáva žiadosť o dlhodobý pobyt
  • ak cudzinec podáva žiadosť o tolerovaný pobyt.

To neplatí v prípade žiadosti cudzinca o prechodný pobyt na účel zamestnania v rámci vnútropodnikového presunu. V tomto a vo všetkých ostatných prípadoch, ktoré nespadajú do vyššie uvedeného zoznamu, podáva cudzinec žiadosť o prechodný pobyt v zahraničí na zastupiteľskom úrade akreditovanom pre štát, ktorý mu vydal cestovný doklad, alebo na zastupiteľskom úrade akreditovanom pre štát, v ktorom má bydlisko. Žiadosť o trvalý pobyt na 5 rokov sa v zahraničí podáva na akomkoľvek zastupiteľskom úrade.

Taktiež od 1.mája 2018 nemôže podať žiadosť o zmenu účelu prechodného pobytu na príslušnom oddelení cudzineckej polície cudzinec, ktorý má udelený prechodný pobyt na účel zamestnania a vykonáva sezónneho zamestnania a cudzinec, ktorý má udelený prechodný pobyt na účel štúdia z dôvodu, že sa zúčastňuje jazykovej alebo odbornej prípravy k štúdiu na vysokej škole, ktorá je organizovaná a uskutočňovaná vysokou školou na Slovensku.

Informácie o  ďaľších zmenách v zákone o pobyte cudzincov:

Zmena zákona o pobyte cudzincov týkajúca sa jednotného povolenia na zamestnanie.

Zmena zákona o pobyte cudzincov – zmeny týkajúce sa dokladu o zabezpečení ubytovania

Zmena zákona o pobyte cudzincov

Od 1. mája 2018 zamestnávateľ, ktorý má záujem prijať do zamestnania cudzinca, musí na príslušný úrad práce nahlásiť voľné pracovné miesto najmenej 20 pracovných dní pred podaním žiadosti o prechodný pobyt na účel zamestnania. Lehota podania „nahlášky“ sa tak skrátila z tridsiatich pracovných dní na dvadsať.

Pre výkon zamestnania s nedostatkom pracovnej sily vydá príslušný úrad práce potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta bez prihliadnutia na situáciu na trhu práce a bez predchádzajúceho nahlásenia voľného pracovného miesta. Zamestnávateľ musí spĺňať zákonom stanovené podmienky, a to najmä počet zamestnaných cudzincov nižší ako 30 % z celkového počtu zamestnancov. Zamestnania s nedostatkom pracovnej sily v okresoch s nižšou ako 5 % priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti bude zverejňovať Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Zoznam zamestnaní zatiaľ zverejnený nie je.   

Informácie o  ďaľších zmenách v zákone o pobyte cudzincov:

Zmena zákona o pobyte cudzincov - Podávanie žiadosti o pobyt

Zmena zákona o pobyte cudzincov – doklad o zabezpečení ubytovania

Zmena zákona o pobyte cudzincov

Od 1. mája 2018 už nebude potrebné cudzineckej polícii na preukázanie ubytovania predkladať originál listu vlastníctva. Na preukázania ubytovania postačí čestné vyhlásenie majiteľa /majiteľov bytu o poskytnutí ubytovania alebo nájomná zmluva. Podpisy musia byť úradne overené a doklad nesmie byť starší ako 90 dní.

Napriek tomu odporúčame predložiť aspoň informatívny výpis z listu vlastníctva z internetu.

Informácie o  ďaľších zmenách v zákone o pobyte cudzincov:

Zmena zákona o pobyte cudzincov - Podávanie žiadosti o pobyt

Zmena zákona o pobyte cudzincov týkajúca sa jednotného povolenia na zamestnanie.

Zmena zákona o pobyte cudzincov

1. mája 2018 nadobúda účinnosť novela zákona o pobyte cudzincov, ktorá prináša niekoľko významných zmien týkajúcich sa života cudzincov na Slovensku, ako aj novú úpravu podmienok na podávanie žiadostí o niektoré typy pobytov. Najvýznamnejšie zmeny nastanú v týchto oblastiach:

  • zavádza sa možnosť zaškoľovania zamestnanca v odvetví s nedostatkom pracovnej sily pred získaním prechodného pobytu na účel zamestnania,
  • zavádza sa možnosť získať pobyt na účel výkonu stáže do dvoch rokov po ukončení vysokoškolského štúdia v zahraničí,
  • nanovo sa definujú okruhy osôb, ktoré môžu žiadať o prechodný alebo trvalý pobyt na cudzineckej polícii na Slovensku,
  • mení sa spôsob dokladovania žiadosti o prechodný pobyt na účel podnikania, stáže a dobrovoľníckej služby,
  • zavádza sa možnosť obnovy prechodného pobytu po skončení štúdia alebo výskumnej činnosti o 9 mesiacov za účelom hľadania práce alebo začatia podnikania,
  • zavádza sa právna úprava mobilít študentov vysokých škôl, výskumných pracovníkov a rodinných príslušníkov,
  • mení sa okruh osôb, ktoré môžu žiadať o trvalý pobyt na 5 rokov a trvalý pobyt na neobmedzený čas a tolerovaný pobyt,
  • zavádza sa nový inštitút „zotrvania“ na území SR a definujú sa okruhy osôb, na ktoré sa bude tento inštitút aplikovať,
  • zavádza sa povinnosť cudzinca s prechodným pobytom zdržiavať sa na území SR viac ako polovicu času udeleného prechodného pobytu v kalendárnom roku,
  • stanovujú sa nové povinnosti vysokých škôl a výskumných organizácií (v súvislosti s uplatňovaním mobilít študentov a výskumných pracovníkov), zamestnávateľov a jazykových škôl spolu so sankciami za ich nedodržanie,
  • stanovujú sa kritériá, ktoré musí spĺňať zvolený zástupca cudzinca v konaniach podľa zákona o pobyte cudzincov,
  • zavádza sa možnosť akceptovať, po súhlase Ministerstva vnútra SR, aj doklad o bezúhonnosti, ktorý nedeklaruje bezúhonnosť cudzinca z celého územia štátu,
  • odpadá nutnosť dokladať výpis z listu vlastníctva a doklady z iných verejne prístupných registrov SR (živnostenský register, obchodný register).

Informácie o  ďaľších zmenách v zákone o pobyte cudzincov:

Zmena zákona o pobyte cudzincov - Podávanie žiadosti o pobyt

Zmena zákona o pobyte cudzincov týkajúca sa jednotného povolenia na zamestnanie.

Zmena zákona o pobyte cudzincov – doklad o zabezpečení ubytovania

Pre podrobnejšie informácie sa obráťte osobne, e-mailom alebo telefonicky priamo na konzultantov Migračného informačného centra.

Od 1.1.2018 je účinná novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá sa týka zamestnancov, ktorí nemajú trvalý pobyt v SR, a nie sú zdravotne poistení v inom členskom štáte.  Od 1.1. 2018 je verejne zdravotne poistený len zamestnanec s mesačným príjmom najmenej v sume určenej zákonom o minimálnej mzde, pričom nie je podstatná výška úväzku. Minimálna mesačná mzda pre rok 2018 je 480 eur

Ak je zamestnanec odmeňovaný mesačnou mzdou vo výške minimálnej mzdy a viac (minimum 480,- EUR), tak je zdravotne poistený.

Ak je zamestnanec odmeňovaný hodinovou mzdou, je potrebné z tejto mzdy určiť sumu, ktorá sa má porovnať so sumou 480 eur. V súlade s § 2 ods. 2 zákona o minimálnej mzde suma minimálnej mzdy za každú hodinu odpracovanú zamestnancom predstavuje 1/174 zo sumy mesačnej minimálnej mzdy. 

Prepočet: hodinová mzda x 174 x (hodnota úväzku)

napr. 3,50 EUR x 174 x (80h/174) = 280,- EUR – zamestnancovi nevzniká nárok na zdravotné poistenie

Ak výška mzdy nedosahuje stanovenú sumu, osoba musí byť poistená komerčne.

Výška minimálnej mzdy bude od januára 2018 závisieť od typu pracovnej pozície a zvýši sa od 480 € do 960 €. Zamestnávateľ je povinný priradiť každému pracovnému miestu stupeň náročnosti práce na základe zákonníka práce.

Minimálna mzda za 1. stupeň náročnosti bude 480 €.

Od 1. Júla 2017 do najneskôr 30. Júna 2018 je suma životného minima stanovená na 199,48 EUR. Suma životného minima ovplyvňuje napr. výšku finančného zabezpečenia cudzinca pri pobyte na Slovensku, výšku daňového bonusu, výšku nezdaniteľnej časti dane, atď. 

Kontaktujte nás

Info linka: 0850 211 478

Email:

  Skype: MICconsultant
  WhatsApp/Viber:
      +421 905 063 908

Bratislava
Tel: +421 2 5263 0023
Grösslingová 35
811 09 Bratislava

Košice
Tel: +421 55 625 8662
Poštová 1
040 01 Košice

Otváracie hodiny

Bratislava

Pondelok:   9.00 - 17.00 hod. 
Utorok: 9.00 - 17.00 hod.
Streda:     13.00 - 17.00 hod.
Štvrtok:   9.00 - 17.00 hod.
Piatok:  len objednaní klienti

 

Košice

Pondelok:   13.00 - 17.00 hod.
Utorok: 13.00 - 17.00 hod.
Streda:     13.00 - 17.00 hod.
Štvrtok:   13.00 - 17.00 hod.
Piatok:  len objednaní klienti

Newsletter

Ak máte záujem dostávať newslettre IOM Bratislava
priamo do svojej e-mailovej schránky, vyplňte a odošlite prosím nasledujúci formulár:

You may need a visa to come to Slovakia to visit, study or work.
Check if you need a visa.

preview

Sledujte nás

facebook  IOM Slovakia
  FB stránka
 
youtube  IOM Slovakia
  Youtube stránka
 
  IOM Slovakia
  oficiálny web
 
  Atlas komunít 
             migrantov