Trvalý pobyt na päť rokov

Policajný útvar udelí trvalý pobyt na päť rokov cudzincovi:

Ministerstvo vnútra môže udeliť trvalý pobyt na päť rokov aj bez splnenia podmienok ustanovených v tomto zákone, a to aj opakovane

Policajný útvar rozhodne o žiadosti o udelenie trvalého pobytu na päť rokov spravidla do 90 dní od doručenia žiadosti.

Žiadosť o trvalý pobyt na päť rokov sa podáva osobne na úradnom tlačive na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí alebo na policajnom útvare na území Slovenska
 
Ak cudzinec podá žiadosť na zastupiteľskom úrade SR, tento s ním vykoná pohovor za účelom predbežného posúdenia žiadosti.
 
Žiadosť o trvalý pobyt na päť rokov sa podáva osobne na úradnom tlačive na policajnom útvare na území Slovenska, ak:
 
a) sa na území Slovenskej republiky zdržiava na základe platného povolenia na pobyt podľa osobitného predpisu,
 
b) sa na území Slovenskej republiky zdržiava na základe udeleného tolerovaného pobytu ,
 
c) sa na území Slovenskej republiky zdržiava na základe udeleného národného víza vydaného SR,
 
d) sa na území Slovenskej republiky zdržiava na základe schengenského víza udeleného iným členským štátom na základe dohody o zastúpení pri udeľovaní schengenských víz medzi Slovenskou republikou a iným členským štátom,
 
e) ide o štátneho príslušníka tretej krajiny, u ktorého sa vízum nevyžaduje, alebo
 
f) ide o držiteľa osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí.
 
STIAHNITE SI:  Vzor úradného tlačiva žiadosti o trvalý pobyt na päť rokov.

Žiadateľ musí zároveň doložiť nasledujúce dokumenty:
  1. cestovný doklad a 2 fotografie pasového formátu (3 x 3,5 cm)
  2. doklad, preukazujúci skutočnosti na udelenie pobytu (účel pobytu)
  3. potvrdenie o bezúhonnosti
  4. doklad o finančnom zabezpečení pobytu
  5. písomný súhlas rodiča, ktoré má právo stretávať sa s dieťaťom - žiadateľom - mladším ako 18 rokov
  6. doklad o ubytovaní.

V prípade, že cudzinec k žiadosti o udelenie trvalého pobytu na päť rokov nepredloží všetky požadované doklady, zastupiteľský úrad alebo policajný útvar žiadosť nepríjme a zároveň poskytne žiadateľovi písomnú informáciu, ktoré doklady musí k žiadosti priložiť.

Do 3 dní od prevzatia dokladu o pobyte musí cudzinec uzavrieť zdravotné poistenie.

Do 30 dní od prevzatia dokladu o pobyte musí cudzinec policajnému útvaru odovzdať lekársky posudok potvrdzujúci, že netrpí chorobou ohrozujúcou verejné zdravie (nie starší ako 30 dní). Lehotu na predloženie lekárskeho posudku potvrdzujúceho, že netrpí chorobou, ktorá ohrozuje verejné zdravie, môže polícia na základe žiadosti predĺžiť o 60 dní.

VYSVETLIVKY:

Žiadosť sa predkladá na oficiálnom úradnom tlačive Ministerstva vnútra SR. Formulár úradnej žiadosti o trvalý pobyt na päť rokov si môžete stiahnuť tu.

2 rovnaké farebné fotografie s rozmerom 3 x 3,5 cm (rovnaké ako na pas, s trojštvrťovým profilom tváre).

Spôsob dokladovania účelu trvalého pobytu závisí od individuálnej situácie, napríklad v prípade zlúčenia rodiny pri uzavretí manželstva medzi cudzincom a občanom SR sa predkladá sobášny list vydaný v SR a potvrdenie o trvalom pobyte manžela/ky v SR (napr. platný občiansky preukaz).

Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov štátu, ktorého je cudzinec štátnym príslušníkom, a výpisom z registra trestov štátu, v ktorom sa cudzinec v posledných 3 rokoch zdržiaval viac ako 90 dní počas 6 po sebe nasledujúcich mesiacov. Doklad potvrdzujúci bezúhonnosť sa nevyžaduje, ak ide o cudzinca mladšieho ako 14 rokov alebo pri zmene druhu pobytu a cudzinec predložil doklad potvrdzujúci bezúhonnosť k žiadosti o udelenie predchádzajúceho pobytu.

Pobyt cudzinca musí byť finančne zabezpečený najmenej vo výške dvanásťnásobku životného minima (od 1. júla 2017 predstavuje životné minimum sumu 199,48 EUR). Finančné zabezpečenie pobytu je možné preukázať napr. potvrdením o zostatku na účte vedenom v banke na meno cudzinca na území SR alebo v domovskom štáte preloženého súdnym prekladateľom do slovenského jazyka alebo potvrdením zamestnávateľa o výške dohodnutej mzdy. Finančné zabezpečenie je možné preukázať aj notársky overeným čestným vyhlásením osoby, s ktorou cudzinec žiada o zlúčenie rodiny, doplneným potvrdením o zostatku na účte vedenom v banke danej osoby alebo potvrdením zamestnávateľa o výške mzdy danej osoby.

Doklad o zabezpečení ubytovania musí byť vystavený na najmenej šesť mesiacov. Dokladom potvrdzujúcim zabezpečenie ubytovania môže byť napríklad čestné vyhlásenie cudzinca o vlastníctve nehnuteľnosti (ak je cudzinec vlastníkom nehnuteľnosti), alebo nájomná zmluva s vlastníkom alebo užívateľom nehnuteľnosti a doklad preukazujúci oprávnenie na užívanie nehnuteľnosti, ak ide o nájomnú zmluvu s užívateľom nehnuteľnosti, alebo potvrdenie ubytovacieho zariadenia, hotela alebo internátu o poskytnutí ubytovania, alebo čestné vyhlásenie fyzickej osoby alebo právnickej osoby o poskytnutí ubytovania cudzincovi na území Slovenskej republiky a doklad preukazujúci oprávnenie na užívanie nehnuteľnosti, ak ide o čestné vyhlásenie užívateľa nehnuteľnosti.

 

Upozornenie pre občanov USA. Pri žiadaní o povolenie na pobyt sa vyžaduje federálny výpis z registra trestov platný pre celé územie Spojených štátov amerických. Národný výpis z registra trestov platný len pre územie jedného štátu, v ktorom má žiadateľ pobyt, nie je postačujúci. Vybavenie tohto dokladu trvá približne 13 týždňov. Preto je o jeho vydanie potrebné požiadať s dostatočným predstihom. Federálny výpis z registra trestov vydáva FBI a jeho overenie formou apostily sa nevyžaduje

Zdravotné poistenie musí cudzinec uzavrieť do 3 dní od prevzatia dokladu o pobyte.

Lekársky posudok potvrdzujúci, že cudzinec netrpí chorobou ohrozujúcou verejné zdravie sa predkladá najneskôr do 30 dní od prevzatia dokladu o pobyte. Lekársky posudok nepredkladá cudzinec pri zmene druhu pobytu. Tento doklad nemôže byť starší ako 30 dní a musí byť vydaný len niektorým z nasledujúcich zdravotníckych zariadení:

Poliklinika cudzokrajných chorôb, ZAMA s.r.o., Americké námestie 3, Bratislava, Tel: +421 2 52925688, Fax: +421 2 52962732, www.cudzokrajne.sk

Inštitút očkovania a cestovnej medicíny s.r.o., Teslova 33, Bratislava, Tel: +421 2 44635473, Mobil: +421 915 889054, www.inocem.sk;

Ambulancia infektológie a tropickej medicíny Spoločnosti INF TROP-MED s.r.o., Nábrežná 5, 971 01 Prievidza, 046/51 133 11,

Univerzitná nemocnica Martin, Klinika infektológie a cestovnej medicíny, Ambulancia pre cudzokrajné choroby, Kollárova 2, Martin,  Tel: +421 43 4203637, Tel: +421434203386, https://www.unm.sk/klinika-infektologie-cestovnej medicíny

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, Klinika infektológie a cestovnej medicíny, Rastislavova 43, Košice,  Tel: +421 55 6152204Tel: +421 55 6152202http://www.unlp.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=112

Inštitút očkovania a cestovnej medicíny s.r.o., ŽILPO, s.r.o., Vysokoškolákov 31, Žilina, Mobil: +421 915 889 054, www.inocem.sk

Fakultná nemocnica Nitra, Ambulancia pre cudzokrajné choroby, Špitálska 6, 950 01 Nitra, Tel: +421 37 6545 955, http://www.fnnitra.sk/fnnitra/index.php/kliniky/infekcna-klinika/

Ambulancia cestovnej medicíny pri Infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Cesta k nemocnici 1, 975 17 Banská Bystrica, Tel: +421 48 4335 356 https://www.fnspfdr.sk/index.php/oddelenie-infektologie

 

Po uplynutí 4 rokov od udelenia trvalého pobytu na päť rokov môže byť cudzincovi na základe ďalšej žiadosti udelený trvalý pobyt na neobmedzený čas (pozri článok Trvalý pobyt na neobmedzený čas).

Úradné overenie dokladov

Všetky vyššie uvedené doklady, ktoré boli vystavené v zahraničí, musia byť náležite overené, viac informácií nájdete v článku Žiadosť o prechodný pobyt

Doklady, prikladané k žiadosti, nesmú byť staršie ako 90 dní (okrem matričných dokladov, napr. sobášny list), inak ich polícia neprijme. Každý doklad vydaný v zahraničí musí byť preložený súdnym prekladateľom do slovenčiny a náležite overený (napr. pripojenou apostilačnou doložkou alebo tzv. superlegalizáciou).