Jednotné povolenie na pobyt a zamestnanie

Tzv. jednotné povolenie na pobyt a zamestnanie je typ prechodného pobytu na účel zamestnania, ktorý sa vydáva na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.

Pri tomto type pobytu postačuje, aby ste požiadali o prechodný pobyt na účel zamestnania, pričom nie je potrebné, aby ste vy alebo váš budúci zamestnávateľ žiadali príslušný úrad práce o povolenie na zamestnanie.

Váš budúci zamestnávateľ však musí na príslušný úrad práce nahlásiť voľné pracovné miesto, a to najmenej 30 pracovných dní pred podaním žiadosti o prechodný pobyt na účel zamestnania. Nahlásenie voľného pracovného miesta je možné vykonať aj elektronicky na stránke Internetového sprievodcu trhom práce www.istp.sk.

Ak sa do 30 pracovných dní od nahlásenia voľného pracovného miesta nepodarí miesto obsadiť osobou vedenou v evidencii uchádzačov o zamestnanie, môže vám zamestnávateľ vydať písomný prísľub na zamestnanie alebo uzatvoriť pracovnú zmluvu.

Žiadosť o prechodný pobyt na účel zamestnania (t.j. o jednotné povolenie na pobyt a zamestnanie) môžete podať najskôr po uplynutí 30 pracovných dní odo dňa nahlásenia voľného pracovného miesta.

K žiadosti o prechodný pobyt ako dokumenty potvrdzujúce účel pobytu prikladáte:
Jednotné povolenie na pobyt a zamestnanie je možné získať na obdobie najviac 2 rokov.

Viac informácii o prechodnom pobyte a dokladoch potrebných k žiadosti o prechodný pobyt nájdete v sekcii Prechodný pobyt.