MIGRAČNÉ INFORMAČNÉ CENTRUM IOM

Bezplatné poradenstvo a služby

Pomáhame cudzincom na Slovensku od roku 2006

Za 15 rokov Migračné informačné centrum IOM pomohlo už 53-tisíc cudzincom. 

Cudzinci prichádzajúci na Slovensko najčastejšie potrebujú pomôcť s prvými krokmi pri získaní povolenia na pobyt a hľadajú, ako sa zorientovať v náročných administratívnych postupoch a legislatíve. Vyplýva to z údajov Migračného informačného centra IOM (MIC), ktoré otvorila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) na Slovensku už v apríli 2006.  

MIC je jediné informačné centrum pre cudzincov na Slovensku, ktoré migrantom z krajín mimo Európskej únie poskytuje bezplatné právne, sociálne a pracovné poradenstvo, podporu ďalšieho vzdelávania a začlenenia na trh práce. Centrum pre nich organizuje tiež kurzy slovenského jazyka a podporuje život komunít cudzincov na Slovensku.

„Ak by sa ktokoľvek z nás rozhodol žiť v novej krajine, chce si nájsť bývanie a prácu. Veľmi mu pomôže, ak sa vie dohovoriť svojím jazykom, má presné informácie o pobyte, zlúčení rodiny, zamestnaní a zdravotnej starostlivosti, ako a kde si má vybaviť rôzne doklady a povolenia a na aké úrady sa má obrátiť. V takej istej situácii sú aj cudzinci na Slovensku. Naše centrum reaguje na ich najčastejšie potreby, aby čo najľahšie zvládli nový život na Slovensku. Ich úspešná integrácia je prínosom aj pre slovenskú spoločnosť,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Slovensko je cieľovou krajinou pre čoraz vyšší počet cudzincov. V roku 2006, kedy IOM centrum otvárala, žilo na území SR 32 153 cudzincov, k 31. decembru 2020 ich podľa štatistík Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ bolo na Slovensku 150-tisíc, čo predstavuje päťnásobný nárast a podiel 2,75 percenta na celkovej populácii SR.

 „S rastúcim počtom cudzincov na Slovensku sa každoročne od otvorenia centra pred 15 rokmi zvyšuje aj počet klientov a konzultácií. Len komplexné poradenstvo centra v roku 2020 využilo 8 237 ľudí, o 2 000 viac ako v roku 2019,“ hodnotí Zuzana Vatráľová.

Medzi najvyhľadávanejšie a najžiadanejšie spomedzi služieb MIC patria kurzy slovenského jazyka a kurzy kultúrnej a sociálnej orientácie, absolvovalo ich už vyše 13-tisíc ľudí. Výsledky MIC IOM od apríla 2006 do marca 2021 sú dostupné na webovej stránke IOM.

Povedali o nás:

Ďakujeme vám za profesionálny prístup, trpezlivosť a včasnú podporu vo všetkých otázkach. Bez vášho úsilia by bol pre cudzincov v tejto krajine život oveľa ťažší.

IOM mi mnohokrát pomohla a každá zo situácií bola veľmi zložitá. Jeden z pracovníkov IOM mi pomohol priamo  pri kontakte s cudzineckou políciou. IOM je najlepšia na Slovensku v poskytovaní vecných informácií o pobyte a podobných oblastiach. 

Ďakujem veľmi pekne za vašu vytrvalú  dobrú a potrebnú  prácu. Vďaka vám, môj manžel a ja cítime veľkú podporu a to, že nás táto krajina potrebuje. Vďaka vašej rade sme mohli požiadať o predĺženie platnosti povolenia na pobyt, moje diplomy boli uznané a taktiež nájsť  prestížne zamestnanie.

Cestujem na Slovensko posledných 13 rokov, pretože môj manžel je Slovák a je to prvýkrát, čo sa môžem naučiť systematicky základy gramatiky. Tiež som si veľmi zlepšila slovnú zásobu a teraz sa cítim lepšie pripravená rozprávať sa po slovensky. Tento kurz bol vynikajúcou skúsenosťou a chcem spomenúť aj trpezlivosť a láskavosť učiteľa.

Pravidelne navštevujem online kurz slovenského jazyka. A musím uznať, že je to veľká skúsenosť. Online kurz je pre mňa najlepšou voľbou, pretože žijem v dedine, ktorá je dosť ďaleko od Banskej Bystrice, myslím si, že online kurz je najlepšou voľbou.


„Klienti na našom centre oceňujú najmä to, že na jednom mieste získajú užitočné poradenstvo a ďalšie služby potrebné pre život cudzincov na Slovensku. Ďalej oceňujú zrozumiteľnosť a užitočnosť informácií vo viacerých jazykoch, promptné reakcie, odbornosť a ústretovosť poradenských pracovníkov centra,“ opisuje Zuzana Vatráľová.

Podľa skúseností MIC IOM aktuálna pandémia Covid-19 má neblahý dopad nielen na domácich obyvateľov, ale aj na cudzincov žijúcich v SR. „Mnohým počas mimoriadnej situácie vypršalo povolenie na pobyt, časť z nich prišla o prácu, v dôsledku dopravných obmedzení sa nemohli vrátiť domov. To všetko a veľa iných situácií potrebovali okamžite riešiť. Posilnili sme informačnú linku MIC IOM pre klientov 0850 211 478, zvýšil sa počet emailových konzultácií a v prvom štvrťroku 2021 sa počet návštevníkov webovej stránky www.mic.iom.sk zväčšil dvojnásobne na 71-tisíc za mesiac. Výučbu slovenského jazyka sme preniesli do online priestoru, pre záujemcov organizujeme informačné webináre a vytvárame pre nich užitočné video návody,“ dodáva Zuzana Vatráľová.

Viac informácii o činnosti MIC IOM.

Pozrite si, čo hovoria o službách MIC IOM naši klienti a spolupracovníci:

Výsledky Migračného informačného centra IOM za 15 rokov:

Kontaktujte nás

Tel: 0850 211 478
(zvýhodnené číslo z územia SR)
+421 2 5263 0023
(volania zo zahraničia)

Konzultácie v ukrajinčine a ruštine
 Telegram/Signal:

+421 908 767 853 (voice calls only)

Email:

Otváracie hodiny

PON, UT, ŠTV: 9,00 - 12,00 a od 13,00 - 17,00
STR: 13,00 - 17,00
PIA: 9,00 - 12,00

Migračné informačné centrum IOM až do odvolania poskytuje svoje služby výlučne telefonicky a emailom. Osobné konzultácie sú poskytované len klientom, ktorí majú vopred dohodnuté konzultácie. 

ďalšie služby